Gieterij Klava zit al ruim 70 jaar in de aluminium productie. Hierbij worden de meest efficiënte en moderne manieren van gieten, bewerken en assembleren ingezet. Klava is vertrouwd met diverse gietmethoden zoals zandgieten, spuitgieten en coquille gieten.

Het gietwerk met aluminium vergt zorgvuldigheid, expertise en continue controle om de juiste prijs- kwaliteitverhouding te garanderen. Klava heeft deze drie-eenheid hoog in het vaandel staan.

  • Klava is gecertificeerd volgens de norm ISO 9001:2015
  • Inspectie en controle door Lloyds

Welke giettechniek wordt gebruikt bij het vervaardigen van uw product, maakt uit voor het eindresultaat. Wilt u direct weten welke gietmethode en bijbehorende materiaalspecificaties van belang zijn voor uw product? Doe de Klava giettest en u krijgt direct ons advies omtrent gietwerk.

Doe de giettest »

Giettechnieken en productieproces

Aluminium producten kunnen op verschillende manieren gegoten worden. Gietwerk kan via 5 technieken. Klava kan u helpen bij het zorgvuldig kiezen van de juiste gietmethode en bijbehorende materiaalspecificaties.

Giettechniek 1: Coquillegieten

Bij coquillegieten wordt door middel van zwaartekracht aluminium in een gietijzeren mal gegoten.

Giettechniek 2: Lagedrukgieten

De naam lagedrukgieten verklapt het al. Door middel van lage druk (1 à 2 bar) wordt er druk op het aluminiumbad uitgeoefend. In dit bad zit een stijgbuis. Door de druk stijgt het aluminium de stijgbuis in. Hierdoor wordt de mal van onderaf langzaam gevuld.

Giettechniek 3: Hogedrukgieten

Bij hogedrukgieten wordt juist veel druk gebruikt, maar liefst tot 1500 bar. Hierdoor wordt het aluminium in de mal gespoten. De oude term hiervoor is spuitgieten. Het proces bestaat uit 3 fasen. In de eerste fase wordt het materiaal naar de vorm verplaatst. In de 2 fase wordt de vorm met hoge snelheid gevuld. Tot slot wordt in de 3e fase het aluminium verdicht, waarbij alle slinkholten die tijdens het krimpen van het materiaal ontstaan, weggedrukt worden. Hogedrukgieten (spuitgieten) wordt het meest toegepast door de moderne en efficiënte manier van aluminium vormgeven. Hogedrukgieten (spuitgieten) is een massafabricageproces dat bij de juiste vormgeving en constructie grote voordelen heeft ten opzichte van andere fabricagemethoden.

Giettechniek 4: Vacuümgieten

Bij vacuümgieten wordt de matrijs een fractie van een seconde voor het ingieten vacuüm getrokken. Hierdoor wordt de matrijs voor 95% ontdaan van lucht waardoor luchtinsluitingen voorkomen worden. Dit is zeer geschikt voor drukdichte delen en producten die gelast moeten worden.

Giettechniek 5: Shotcontrol

Bij shotcontrol wordt het proces van het hogedrukgieten continu gemeten en zelfs in het proces gecorrigeerd indien het lopende proces van de ingestelde parameters afwijkt.

Giettechniek 6: zandgieten

Bij zandgieten wordt een houten of kunststof model gemaakt, die in het zand gedrukt wordt waarna er aluminium in het zand gegoten wordt.

Gietproces – eventuele afwijkingen

Zijn er afwijkingen te constateren gedurende de aluminium productie? De computer merkt dit meteen op, dankzij ons geautomatiseerde productieproces en de continue kwaliteitscontrole. Hierdoor kan tijdens het gietwerk worden ingegrepen als afwijkingen in het productieproces dreigen te ontstaan. Zonder tijdverlies. En dat scheelt extra kosten. Ook fijn om te weten: het kwaliteitssysteem van Klava is gecertificeerd volgens de norm ISO 9001:2015 en wordt gecontroleerd door Lloyds.