Aluminium producten kunnen op verschillende manieren gegoten worden. Gietwerk kan via 5 technieken. Klava kan u helpen bij het zorgvuldig kiezen van de juiste gietmethode en bijbehorende materiaalspecificaties.

Giettechniek 1: Coquillegieten

Bij coquillegieten wordt door middel van zwaartekracht aluminium in een gietijzeren mal gegoten.

Giettechniek 2: Lagedrukgieten

De naam lagedrukgieten verklapt het al. Door middel van lage druk (1 à 2 bar) wordt er druk op het aluminiumbad uitgeoefend. In dit bad zit een stijgbuis. Door de druk stijgt het aluminium de stijgbuis in. Hierdoor wordt de mal van onderaf langzaam gevuld.

Giettechniek 3: Hogedrukgieten

Bij hogedrukgieten wordt juist veel druk gebruikt, maar liefst tot 1500 bar. Hierdoor wordt het aluminium in de mal gespoten. De oude term hiervoor is spuitgieten. Het proces bestaat uit 3 fasen. In de eerste fase wordt het materiaal naar de vorm verplaatst. In de 2 fase wordt de vorm met hoge snelheid gevuld. Tot slot wordt in de 3e fase het aluminium verdicht, waarbij alle slinkholten die tijdens het krimpen van het materiaal ontstaan, weggedrukt worden. Hogedrukgieten (spuitgieten) wordt het meest toegepast door de moderne en efficiënte manier van aluminium vormgeven. Hogedrukgieten (spuitgieten) is een massafabricageproces dat bij de juiste vormgeving en constructie grote voordelen heeft ten opzichte van andere fabricagemethoden.

Giettechniek 4: Vacuümgieten

Bij vacuümgieten wordt de matrijs een fractie van een seconde voor het ingieten vacuüm getrokken. Hierdoor wordt de matrijs voor 95% ontdaan van lucht waardoor luchtinsluitingen voorkomen worden. Dit is zeer geschikt voor drukdichte delen en producten die gelast moeten worden.

Giettechniek 5: Shotcontrol

Bij shotcontrol wordt het proces van het hogedrukgieten continu gemeten en zelfs in het proces gecorrigeerd indien het lopende proces van de ingestelde parameters afwijkt.

Giettechniek 6: zandgieten

Bij zandgieten wordt een houten of kunststof model gemaakt, die in het zand gedrukt wordt waarna er aluminium in het zand gegoten wordt.

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn